A MALLA
|
Malla en Ferreira de Pallares en 2010 |
No mes de agosto realizábase a malla, que consistía en separar o gran
da palla. Isto facíase con mallos, que eran dous paus de madeira
unidos cunha tira de coiro. Máis tarde empezaron a vir máquinas
malladoras e limpadoras.
Primeiro limpábase ben a eira con vasoiras de xesta e de codeso.
Algunhas estaban ben preparadas, pero outras presentaban furados e
había que facer unha pasta con bosta de vaca e auga que se
estendía cunha vasoira de xesta para alisar o chan.
|
Facendo o palleiro |
Xuntábanse
os veciños e alugaban unha máquina malladora. Xa na eira,
repartíanse o traballo: os máis novos situábanse na meda tirando
os mollos á máquina; alí, tres ou catro
persoas desatábanos e poñíanos no taboleiro, onde outras dúas, a
relevos, espelíanos para poder meter o cereal na máquina. Polo lado
que saía a palla, recollíana as espalladoras coidando de que non
levase gran. Neste punto esperaban os carretadores, normalmente os
máis novos, para que lles enchesen as cordas co brazado, que levaban
ao lugar onde dúas persoas, normalmente as máis veteranas e
curiosas, a colocaban e facían o palleiro. Outros arrastraban
o gran cun rodo para unha pila. Este limpábase cunha máquina
limpadora, medíase cun ferrado e gardábase nunha tulla ou nunha
hucha. Ao rematar a malla comían na casa que tocara facer o traballo
e cantaban e bailaban ata cansar.
|
Comida despois da malla |
No hay comentarios:
Publicar un comentario