|
Arados de ferro |
Realizábase
no mes de outubro. Previamente, transportábase o esterco procedente
das cortes ou das esterqueiras que se facían nos camiños arredor
das casas, a base de toxos, xestas e folla, e repartíase en
pequenos montóns ao longo da leira. O día elixido para a
sementeira, dividíase o terreo en embelgas, que se sinalaban con
ramas ou con palla, e as mulleres ían estendendo o esterco diante,
mentres que os homes da casa sementaban á manta o gran. A
continuación, tapábase o cereal facendo regos grosos co arado de
pau, ao que se lle colocaba unha presada de palla ou xestas entre as
abeacas para que xuntase ben a terra dun rego co outro e non volvese
á canle. Así, a semente saía polo suco. Nalgúns casos, tamén se
sementaba algún centeo pola cal, que se segaba no mes de xuño para
utilizalo como alimento do gando.
Pola
Santa Cruz, a principios de maio, protexíanse os cultivos das xeadas
e da pedrada colocando unha cruz de oliveira nun carozo sostido por
unha vara, que previamente fora bendicida o Domingo de Ramos,
acompañando a cerimonia cunha xaculatoria.
No hay comentarios:
Publicar un comentario