jueves, 8 de noviembre de 2012

A SEMENTEIRA


Arados de ferro
Realizábase no mes de outubro. Previamente, transportábase o esterco procedente das cortes ou das esterqueiras que se facían nos camiños arredor das casas, a base de toxos, xestas e folla, e repartíase en pequenos montóns ao longo da leira. O día elixido para a sementeira, dividíase o terreo en embelgas, que se sinalaban con ramas ou con palla, e as mulleres ían estendendo o esterco diante, mentres que os homes da casa sementaban á manta o gran. A continuación, tapábase o cereal facendo regos grosos co arado de pau, ao que se lle colocaba unha presada de palla ou xestas entre as abeacas para que xuntase ben a terra dun rego co outro e non volvese á canle. Así, a semente saía polo suco. Nalgúns casos, tamén se sementaba algún centeo pola cal, que se segaba no mes de xuño para utilizalo como alimento do gando.

Pola Santa Cruz, a principios de maio, protexíanse os cultivos das xeadas e da pedrada colocando unha cruz de oliveira nun carozo sostido por unha vara, que previamente fora bendicida o Domingo de Ramos, acompañando a cerimonia cunha xaculatoria.

No hay comentarios:

Publicar un comentario